Tykhøjskole 2023

Tilmeldingen er åben!

Så er Tykhøjskole tilbage! Skal du med? 

Danmarks første tykhøjskole er igen en realitet i form af et 7-dages sommerkursus til voksne. Tykhøjskole er for alle tykke mennesker, som er trætte af slankekure, træning for forbrændingens skyld og kropsskam. Nu er det tid til at prøve noget andet og det er hvad tykhøjskole tilbyder.

På tykhøjskole kommer nydelse og lyst, mentalt helbred og selvkærlig omsorg i fokus og gennem foredrag, blid bevægelse, leg og workshops skal vi opleve at der er andre måder at være tyk på end den hvor man drømmer om at blive tynd. I fællesskab med ligesindede og i trygge og rummelige rammer kan man udforske hvad man kan bruge sin krop til i stedet for kun at have fokus på hvordan den ser ud eller hvilken størrelse den har, samtidig med at man kan blive klogere på den forskelsbehandling og diskrimination man som tyk oplever i verden.

Info vedr. Tykhøjskole

Hvornår

Mandag d. 3. juli til søndag d. 9. juli 2023

Pris

4750 kr i delt dobbeltværelse med toilet og bad på gangen.

6500 kr i enkeltværelse med toilet og bad på gangen.

Der er mulighed for afbetaling i 6 rater.

Hvor

Hedens Efterskole, Bavnevej 5, 7470 Karup J. 
Der er meget dårlig forbindelse med offentlig transport, men man kan aftale afhentning ved tog i Viborg eller Herning eller samkørsel med andre deltagere i Facebook-gruppe.

Praktisk

Mulighed for lån af vaskemaskine og tørretumbler.
Fælles rengøring af værelser og fællesarealer før afrejse.
Mulighed for indkøb 6 km væk.
Hadefulde holdninger og udtalelser om andre andetgjorte grupperinger tolereres ikke og kan ved gentagne tilfælde medføre bortvisning.

Alle spørgsmålene, du gerne vil have svar på

Det lyder spændende, men hvem bestemmer om man er tyk nok til at være med?
Det er et spørgsmål som er svært helt præcist at svare på, men hvis du er i tvivl, så er det nok ikke dig tykhøjskolen henvender sig til. 
Tykhøjskolen henvender sig til de der generelt skal i plus size tøjbutikker og -afdelinger for at købe tøj. Tøjet der passer deres kroppe kaldes ofte for tøj til store piger/drenge eller curvy. De oplever at armlæn på stole vækker bekymring, giver mærker og smerter eller kan være en hindring for overhovedet at sætte sig ned. De har med stor sandsynlighed også flere gange i deres liv oplevet at sundhedsprofessionelle uopfordret er kommet med rådgivning om vægttab fremfor at tage symptomer alvorligt og stille en diagnose.
Altså henvender tykhøjskolen sig til dem der er tykke nok til i stor udstrækning at opleve diskrimination på et samfundsmæssigt plan på grund af deres kropsstørrelse.
Det er ikke nok at nogen har kaldt dig tyk, at din mor eller søster har sagt at du skulle tabe dig, at du har en blød mave eller at du føler dig tyk – at du oplever udskamning på individ-niveau. Det er heller ikke nok at du har en BMI som er et bestemt tal. Denne højskole er ikke for dig, for du har mange andre muligheder for at finde et fællesskab, hvor din krop ikke er en hindring.
Hvis du er i tvivl om tykhøjskole er for dig, så er du velkommen til at kontakte Regina på tyrannosaurusregs@gmail.com eller via kontaktformularen på siden.

Jeg er mand/non-binær, må jeg være med?
Ja, det må du! Så længe du er tyk.
Men dog skal det siges at en del af aktiviteterne vil blive betragtet som aktiviteter der konventionelt henvender sig til kvinder og femmes. F.eks. dans, burlesque og makeupworkshop. Men du er meget velkommen alligevel og hvis der er aktiviteter du ikke ønsker at deltage i, er det en god mulighed til at holde en pause eller gå en tur i den lokale naturpark eller på den jyske hede.
Der er ikke kønsopdelte gange og ved tilmelding vil du blive spurgt om hvorvidt du vil bo på kvinde-, mande- eller kønsneutralt værelse.

Må jeg være med hvis jeg er tyk og på slankekur? 
Du er stadig velkommen selvom du er på slankekur, men af hensyn til fællesskabet bliver der udsendt en samværspolitik som blandt andet beskriver hvordan det ikke er tilladt at snakke om slankekure, kost- og træningsplaner, livsstilsomlægninger og vægttab uopfordret og uden samtykke fra ens samtalepartner(e). Hvis du er på slankekur forventer vi at du holder det som en privat sag og at antagelsen er at andre ikke ønsker at høre om det.

Jeg vil gerne med, men hvad skal jeg sige til min familie, når de spørger hvad jeg skal?
Du er ikke alene om at synes det er svært at fortælle om at tage på tykhøjskole.
Og der kommer næsten altid opfølgende spørgsmål hvis man fortæller at man skal på ferie, sommerlejr eller sommerhøjskole.
Nogle af deltagerne i 2022 fortalte at de skulle på feministisk sommerhøjskole, men det er ikke sikkert den forklaring er for dig. Hold eventuelt øje med Instagram, hvor der vil komme ideer til hvad man fortæller sine bekendte.

Kan jeg være med, hvis jeg har et handicap?
Skolen vi skal være på er desværre ikke hensyntagende til personer med fysiske handicaps og det er f.eks. ikke muligt at komme rundt, hvis man sidder i kørestol eller bruger rollator. Hvis du til dagligt har handicaphjælper, som du har behov for at have med på tykhøjskole, så finder vi en løsning på det.
Der opfordres generelt til at man sørger for selv at tage de pauser man har behov for og der er ikke mødepligt til nogle af aktiviteterne, selvom vi selvfølgelig håber at man har lyst til at deltage i mange af dem.
Der bliver i programmet indlagt tid til pauser, hvor der ingen skemalagte aktiviteter finder sted, sådan at der også er tid til ro og restitution selvom man gerne vil deltage i alle aktiviteter.

Hvor mange bliver vi?
Der bliver plads til højest 50 deltagere i år. Ud over det vil der de forskellige dage være et varierende antal undervisere, foredragsholdere, instruktører og frivillige afhængigt af programmet.
Efterskolen har en maksimal kapacitet på 75 elever og der er rigelig plads til at man kan finde et hjørne med ro eller til at fordybe sig i en samtale med andre.

Hvor meget fysisk aktivitet er der?
Der er ikke mere fysisk aktivitet end det du selv har lyst til at deltage i! Men der bliver flere tilbud om bevægelse (dans, yoga, fitness) og alle tilbud er tilpasset til den tyk krop og til et niveau, hvor man kan være med selvom man er utrænet. Så vidt det er muligt sigter vi efter at finde tykke instruktører.
Hvis man beslutter sig for at deltage i noget og fortryder undervejs, må man altid forlade aktiviteten uden forklaring eller tage en pause og deltage igen når man er klar. Det vigtigste er at passe på sig selv og have det sjovt, så hvis du ikke har det sjovt, er det okay at springe fra.

Er der mange stejle og smalle trapper?
Nej, det er der ikke. Men der er flere steder hvor man skal op/ned af 2-5 trin for at komme rundt. Og så er der en bred trappe med gelænder til fællessalen på skolen, hvor der formentligt vil blive holdt oplæg og foredrag. Skulle det vise sig at der er nogen som har det svært med trappen, så rykker vi dog arrangementer til stueplan.
Der er ingen steder på skolen som ligger højere end 1. sal eller lavere end almindelig kælder.

Hvordan er toilet- og badeforhold?
Ingen værelser er meget eget toilet og bad. Der er toiletter og baderum på gangene. 

Hvordan er værelserne
Værelserne er ikke voldsomt  store. Enkeltværelser er med køjesenge, hvor kun nederste køje er i brug og værelser til 2 personer er med separate senge (dog kan det være i form af 2 køjesenge).
Hvis du har aftalt med nogen at I skal afsted sammen og gerne vil dele værelse, så giv endelig besked, så sørger jeg for det til fordeling af værelser.
På værelser med køjesenge, er det altid kun beregnet efter at nederste køje er i brug. 
Der er mørklægningsgardiner for alle vinduer, men eftersom de ikke er helt brede nok alle steder kan der stadig komme lys ind og du anbefales at tage en sovemaske med, hvis du er lysfølsom.
Gangen kan være ret lydt og ørepropper er at foretrække, hvis du er følsom overfor lyd når du sover.

… og stolene?
Eftersom det er en efterskole og der generelt ikke er taget højde for at tykke mennesker kan have behov for særlige stole, så må det forventes at der findes både stole med et mere skrøbeligt stel og stole med armlæn. Dog vil der være mulighed for at tage andre stole i brug, der hvor stolene ikke passer til individets krop. Altså er stole ikke et problem, for der er et stort udvalg af forskellige stole og vi forsøger på forhånd at stille forskellige stole i de forskellige rum, men skulle der mangles en stol til dig et sted, så finder vi en stol der passer til dig uden problemer. 

Hvad med maden? Kan jeg f.eks. være med hvis jeg er vegetar?
Forplejning på højskolen bliver 3 daglige hovedmåltider og så skal vi selvfølgelig have kage eller snacks hver eftermiddag. Morgenmad og frokost bliver kold buffet med diverse morgenmadsprodukter, brød, pålæg og skæregrønt. Aftensmaden er ren vegetarisk.
Hvis man skulle have allergier/være veganer vil vi selvfølgelig forsøge at tage hensyn til det. Kontakt mig gerne for at afklare mulighederne.

Hvordan er programmet?
Programmet er ikke fastsat endnu, men kommer til at være en god blanding af oplæg, bevægelse, hygge og leg. Programmet opdateres løbende når de forskellige oplægsholdere er helt på plads og det bliver helt sikkert godt. 
Hold gerne øje med Instagram for løbende opdateringer 

Jeg har en ide til en workshop, vil du høre den?
Alle instruktører til i år er på plads og det er derfor ikke muligt at komme med forslag til programmet.
Men hvis du skal være med på Tykhøjskole og du er særligt god til et eller andet, som du gerne vil afprøve at holde en workshop i, så sig endelig til. Alle typer af workshops kan være interessante, så hvis du er god til at lægge makeup, er ekspert i at skifte lynlåse, har regnet ud hvordan man folder et faconsyet lagen eller noget andet sejt, så skriv til mig.

Kan jeg få tilskud fra kommunen?
Der må jeg være dig svar skyldig. Nogle gange kan en sagsbehandler godt henvise til ting uden for kommunalt regi, men som arrangører har jeg ikke noget samarbejde med kommuner.
Det jeg som arrangører har kunne gøre har været at lave mulighed for afbetaling, så betalingen kan fordeles over en længere periode. Der er mulighed for dette enten gennem ViaBill eller som abonnementsløsning via siden her.
Tjek mulighederne for afbetaling som abonnement via webshoppen.

Bliver der taget billeder og video?
Der bliver udformet en fotopolitik og personer der ikke har lyst til at deltage på billeder får mulighed for at markere dette. Mere information om det kommer tættere på afholdelse af Tykhøjskole.

Tilmeldingen er åben