Tykhøjskole 2023

Tykhøjskole er overstået for i år.

Så er Tykhøjskole tilbage! Skal du med? 

Danmarks første tykhøjskole er igen en realitet i form af et 7-dages sommerkursus til voksne. Tykhøjskole er for alle tykke mennesker, som er trætte af slankekure, træning for forbrændingens skyld og kropsskam. Nu er det tid til at prøve noget andet og det er hvad tykhøjskole tilbyder.

På tykhøjskole kommer nydelse og lyst, mentalt helbred og selvkærlig omsorg i fokus og gennem foredrag, blid bevægelse, leg og workshops skal vi opleve at der er andre måder at være tyk på end den hvor man drømmer om at blive tynd. I fællesskab med ligesindede og i trygge og rummelige rammer kan man udforske hvad man kan bruge sin krop til i stedet for kun at have fokus på hvordan den ser ud eller hvilken størrelse den har, samtidig med at man kan blive klogere på den forskelsbehandling og diskrimination man som tyk oplever i verden.

Info vedr. Tykhøjskole

Hvornår

Mandag d. 3. juli til søndag d. 9. juli 2023

Pris

4750 kr i delt dobbeltværelse med toilet og bad på gangen.

6500 kr i enkeltværelse med toilet og bad på gangen.

Der er mulighed for afbetaling i 3 rater frem til 30. april 2023.

Hvor

Hedens Efterskole, Bavnevej 5, 7470 Karup J. 
Der er meget dårlig forbindelse med offentlig transport, men man kan aftale afhentning ved tog i Viborg eller Herning eller samkørsel med andre deltagere i Facebook-gruppe.

Praktisk

Mulighed for lån af vaskemaskine og tørretumbler.
Fælles rengøring af værelser og fællesarealer før afrejse.
Mulighed for indkøb 6 km væk.
Hadefulde holdninger og udtalelser om andre andetgjorte grupperinger tolereres ikke og kan ved gentagne tilfælde medføre bortvisning.

Alle spørgsmålene, du gerne vil have svar på

Det lyder spændende, men hvem bestemmer om man er tyk nok til at være med?
Det er et spørgsmål som er svært helt præcist at svare på, men hvis du er i tvivl, så er det nok ikke dig tykhøjskolen henvender sig til. 
Tykhøjskolen henvender sig til de der generelt skal i plus size tøjbutikker og -afdelinger for at købe tøj. Tøjet der passer deres kroppe kaldes ofte for tøj til store piger/drenge eller curvy. De oplever at armlæn på stole vækker bekymring, giver mærker og smerter eller kan være en hindring for overhovedet at sætte sig ned. De har med stor sandsynlighed også flere gange i deres liv oplevet at sundhedsprofessionelle uopfordret er kommet med rådgivning om vægttab fremfor at tage symptomer alvorligt og stille en diagnose.
Altså henvender tykhøjskolen sig til dem der er tykke nok til i stor udstrækning at opleve diskrimination på et samfundsmæssigt plan på grund af deres kropsstørrelse.
Det er ikke nok at nogen har kaldt dig tyk, at din mor eller søster har sagt at du skulle tabe dig, at du har en blød mave eller at du føler dig tyk – at du oplever udskamning på individ-niveau. Det er heller ikke nok at du har en BMI som er et bestemt tal. Denne højskole er ikke for dig, for du har mange andre muligheder for at finde et fællesskab, hvor din krop ikke er en hindring.
Hvis du er i tvivl om tykhøjskole er for dig, så er du velkommen til at kontakte Regina på regina@t-regs.dk eller via kontaktformularen på siden.

Jeg er mand/non-binær, må jeg være med?
Hvordan politiken om køn bliver i 2024 er ikke helt på plads endnu. Men forventningen lige nu er at den ikke kommer til at være åben for ciskønnede mænd og måske også andre. Følg med og hold dig opdateret, hvis du vil vide om Tykhøjskole er for dig med dit køn. Du er også altid velkommen til at skrive til mig på regina@t-regs.dk

Må jeg være med hvis jeg er tyk og på slankekur? 
Tykhøjskole er ikke for dig, der er på slankekur. På Tykhøjskole giver vi plads til kroppe som de er, når vi ikke forsøger at ændre og tilpasse dem og en slankekur (eller livstilsomlægning eller hvad det nu hedder) er en måde at forsøg at ændre på kroppen.
Tykhøjskole skal være et trygt frirum fra alle negative ideer om den tykke krop og derfor er der ikke plads til personer på slankekur.

Jeg vil gerne med, men hvad skal jeg sige til min familie, når de spørger hvad jeg skal?
Du er ikke alene om at synes det er svært at fortælle om at tage på tykhøjskole.
Og der kommer næsten altid opfølgende spørgsmål hvis man fortæller at man skal på ferie, sommerlejr eller sommerhøjskole.
Der er desværre ikke et godt svar på spørgsmålet, så overvej hvad der giver mening for dig at fortælle. Måske du skal på kvindelejr eller feministisk højskole. Ellers er normale sommerhøjskoleophold ofte centreret omkring skrivning, kunst, håndarbejde, friluftsliv, filosofi eller andet i det stil.

Kan jeg være med, hvis jeg har et handicap?
Skolen vi skal være på er desværre ikke hensyntagende til personer med fysiske handicaps og det er f.eks. ikke muligt at komme rundt, hvis man sidder i kørestol eller bruger rollator. Hvis du til dagligt har handicaphjælper, som du har behov for at have med på tykhøjskole, så kontakt regina@t-regs.dk for at finde en løsning på det.
Der opfordres generelt til at man sørger for selv at tage de pauser man har behov for og der er ikke mødepligt til nogle af aktiviteterne, selvom vi selvfølgelig håber at man har lyst til at deltage i mange af dem.
Der bliver i programmet indlagt tid til pauser, hvor der ingen skemalagte aktiviteter finder sted, sådan at der også er tid til ro og restitution selvom man gerne vil deltage i alle aktiviteter.

Hvor mange bliver vi?
Der bliver plads til højest 50 deltagere i år. Ud over det vil der de forskellige dage være et varierende antal undervisere, foredragsholdere, instruktører og frivillige afhængigt af programmet.
Efterskolen har en maksimal kapacitet på 75 elever og der er rigelig plads til at man kan finde et hjørne med ro eller til at fordybe sig i en samtale med andre.

Hvor meget fysisk aktivitet er der?
Der er ikke mere fysisk aktivitet end det du selv har lyst til at deltage i! Men der bliver flere tilbud om bevægelse (dans, yoga, fitness) og alle tilbud er tilpasset til den tyk krop og til et niveau, hvor man kan være med selvom man er utrænet. På Tykhøjskole er der kun tykke instruktører. som kender til de udfordringer, der kan være forbundet med det de instruerer.
Hvis man beslutter sig for at deltage i noget og fortryder undervejs, må man altid forlade aktiviteten uden forklaring eller tage en pause og deltage igen når man er klar. Det vigtigste er at passe på sig selv og have det sjovt, så hvis du ikke har det sjovt, er det okay at springe fra.

Er der mange stejle og smalle trapper?
Nej, det er der ikke. Men der er flere steder hvor man skal op/ned af 2-5 trin for at komme rundt.  Hvis du har behov for færrest mulige trin, så kontakt regina@t-regs.dk. Det kan der nemlig i nogen grad tages hensyn til.
Der er ingen steder på skolen som ligger højere end 1. sal eller lavere end almindelig kælder.

Hvordan er toilet- og badeforhold?
Ingen værelser er meget eget toilet og bad. Der er toiletter og baderum på gangene. 
Toiletter og brusekabiner er båse. De er ikke meget små, men de er stadig små. Det har dog ikke forhindret nogen deltagere i at gå på toilet eller i bad endnu. Skulle du have behov for mere plads end de gængse faciliteter tilbyder, så skriv til regina@t-regs.dk, så ser vi om vi kan løse problemet for dig.

Hvordan er værelserne
Værelserne er ikke voldsomt  store. Enkelte steder er med køjesenge, hvor kun nederste køje er i brug og alle værelser til 2 personer er med separate senge (dog kan det være i form af 2 køjesenge).
Hvis du har aftalt med nogen at I skal afsted sammen og gerne vil dele værelse, så giv endelig besked, så sørger jeg for det til fordeling af værelser.
På værelser med køjesenge, er det altid kun beregnet efter at nederste køje er i brug. 
Der er mørklægningsgardiner for alle vinduer, men eftersom de ikke er helt brede nok alle steder kan der stadig komme lys ind og du anbefales at tage en sovemaske med, hvis du er lysfølsom.
Gangen kan være ret lydt og ørepropper er at foretrække, hvis du er følsom overfor lyd når du sover.

… og stolene?
Eftersom det er en efterskole og der generelt ikke er taget højde for at tykke mennesker kan have behov for særlige stole, så må det forventes at der findes både stole med et mere skrøbeligt stel og stole med armlæn. Dog vil der være mulighed for at tage andre stole i brug, der hvor stolene ikke passer til individets krop. Altså er stole ikke et problem, for der er et stort udvalg af forskellige stole og vi forsøger på forhånd at stille forskellige stole i de forskellige rum, men skulle der mangles en stol til dig et sted, så finder vi en stol der passer til dig uden problemer. 

Hvad med maden? Kan jeg f.eks. være med hvis jeg er vegetar?
Forplejning på højskolen bliver 3 daglige hovedmåltider og så skal vi selvfølgelig have kage eller snacks hver eftermiddag. Morgenmad og frokost bliver kold buffet med diverse morgenmadsprodukter, brød, pålæg og skæregrønt. Aftensmaden er ren vegetarisk.
Hvis man skulle have allergier/være veganer vil vi selvfølgelig forsøge at tage hensyn til det. Kontakt mig gerne for at afklare mulighederne.

Hvordan er programmet?
Programmet kommer til at være en god blanding af oplæg, bevægelse, hygge og leg. Programmet opdateres løbende når de forskellige oplægsholdere er helt på plads og det bliver helt sikkert godt. 
Hold gerne øje med Instagram for løbende opdateringer 

Jeg har en ide til en workshop, vil du høre den?
Selvom programmet ikke er offentliggjort, betyder det ikke at der ikke er plane for hvordan det kommer til at se ud. 
Der kan hurtigt komme mange forslag til aktiviteter og det giver en meget stor arbejdsbyrde for mig at forholde mig til, så som udgangspunkt er der ikke åbne for at komme med forslag til hverken instruktører eller aktiviteter.

Kan jeg få tilskud fra kommunen?
Der må jeg være dig svar skyldig. Nogle gange kan en sagsbehandler godt henvise til ting uden for kommunalt regi, men som arrangører har jeg ikke noget samarbejde med kommuner.
Der findes dog fonde og legater som uddeler rejselegater til enkeltpersoner. Disse er ofte afhængige af hvor i landet du bor og er en god mulighed at kigge på, hvis du ikke har råd ellers.
Det jeg som arrangører har kunne gøre har været at lave mulighed for afbetaling, så betalingen kan fordeles over en længere periode. Der er mulighed for dette enten gennem ViaBill eller som abonnementsløsning via siden her. Med ViaBill kan du benytte dig af afbetaling når du vil, med abonnementsbetaling skal du være færdig med at betale din billet inden Tykhøjskole afholdes.
Tjek mulighederne for afbetaling som abonnement via webshoppen.

Bliver der taget billeder og video?
Der bliver udformet en fotopolitik og personer der ikke har lyst til at deltage på billeder får mulighed for at markere dette. Mere information om det kommer tættere på afholdelse af Tykhøjskole.

Tykhøjskole er afholdt for i år.