Tykhøjskole 2022

Tykhøjskole 2022

Tilmelding er lukket

Så sker det endelig! 

Danmarks første tykhøjskole er en realitet i form af et 6-dages sommerkursus til voksne. Tykhøjskole er for alle tykke mennesker, som er trætte af slankekure, træning for forbrændingens skyld og kropsskam. Nu er det tid til at prøve noget andet og det er hvad tykhøjskole tilbyder.

På tykhøjskole kommer nydelse og lyst, mentalt helbred og selvkærlig omsorg i fokus og gennem foredrag, blid bevægelse, leg og workshops skal vi opleve at der er andre måder at være tyk på end den hvor man drømmer om at blive tynd. I fællesskab med ligesindede og i trygge og rummelige rammer kan man udforske hvad man kan bruge sin krop til i stedet for kun at have fokus på hvordan den ser ud eller hvilken størrelse den har, samtidig med at man kan blive klogere på den forskelsbehandling og diskrimination man som tyk oplever i verden.

Info vedr. Tykhøjskole

Hvornår

Mandag d. 18. juli til lørdag d. 23. juli 2022

Pris

3500 kr i delt dobbeltværelse. 

Hvor

Hedens Efterskole, Bavnevej 5, 7470 Karup J. 
Der er meget dårlig forbindelse med offentlig transport, men man kan afhentes ved tog i Viborg eller Herning

Praktisk

Mulighed for lån af vaskemaskine og tørretumbler.
Alle skal hjælpe til i køkkenet i løbet af højskolen. Der bliver ikke noget svært køkkenarbejde, det er mest et spørgsmål om anretning, borddækning, oprydning og opvask. Køkkentjanser kommer ikke i vejen for andre aktiviteter.

Alle spørgsmålene, du gerne vil have svar på

Det lyder spændende, men hvem bestemmer om man er tyk nok til at være med?
Det er et spørgsmål som er svært helt præcist at svare på, men hvis du er i tvivl, så er det nok ikke dig tykhøjskolen henvender sig til.
Tykhøjskolen henvender sig til de der generelt skal i plus size tøjbutikker og -afdelinger for at købe tøj. Tøjet der passer deres kroppe kaldes ofte for tøj til store piger/drenge eller curvy. De oplever at armlæn på stole vækker bekymring, giver mærker og smerter eller kan være en hindring for overhovedet at sætte sig ned. De har med stor sandsynlighed også flere gange i deres liv oplevet at sundhedsprofessionelle uopfordret er kommet med rådgivning om vægttab fremfor at tage symptomer alvorligt og stille en diagnose.
Altså henvender tykhøjskolen sig til dem der er tykke nok til i stor udstrækning at opleve diskrimination på et samfundsmæssigt plan på grund af deres kropsstørrelse.
Det er ikke nok at nogen har kaldt dig tyk, at din mor eller søster har sagt at du skulle tabe dig, at du har en blød mave eller at du føler dig tyk – at du oplever udskamning på individ-niveau. Det er heller ikke nok at du har en BMI som er et bestemt tal. Denne højskole er ikke for dig, for du har mange andre muligheder for at finde et fællesskab, hvor din krop ikke er en hindring.
Hvis du er i tvivl om tykhøjskole er for dig, så er du velkommen til at kontakte Regina på tyrannosaurusregs@gmail.com eller via kontaktformularen på siden.

Jeg er mand/non-binær, må jeg være med?
Ja, det må du! Så længe du er tyk.
Men dog skal det siges at en del af aktiviteterne vil blive betragtet som aktiviteter der konventionelt henvender sig til kvinder og femmes. F.eks. dans, burlesque og makeupworkshop. Men du er meget velkommen alligevel og hvis der er aktiviteter du ikke ønsker at deltage i, er det en god mulighed til at holde en pause eller gå en tur i den lokale naturpark eller på den jyske hede.
Der er ikke kønsopdelte gange og ved tilmelding vil du blive spurgt om hvorvidt du vil bo på kvinde-, mande- eller kønsneutralt værelse.

Vil det så sige at jeg ikke må være med, hvis jeg er tyk og på slankekur? 
Nej, det vil det ikke. Du er meget velkommen selvom du er på slankekur, men af hensyn til fællesskabet bliver der udformet en samværspolitik som blandt andet beskriver hvordan det ikke er tilladt at snakke om slankekure, kost- og træningsplaner, livsstilsomlægninger og vægttab uopfordret og uden samtykke fra ens samtalepartner(e). Hvis du er på slankekur forventer vi at du holder det som en privat sag og at antagelsen er at andre ikke ønsker at høre om det.

Kan jeg være med, hvis jeg har et handicap?
Skolen vi skal være på er desværre ikke hensyntagende til personer med fysiske handicaps og det er f.eks. ikke muligt at komme rundt, hvis man sidder i kørestol eller bruger rollator. Da kapaciteten på skolen i år er mindre end forventet er det heller ikke muligt at have ledsager med uden at der skal betales for en plads til denne.
Man skal kunne deltage i lettere køkkenarbejde for at være med, da alle tildeles en køkkenvagt til hhv. morgenmad, frokost og aftensmad på forskellige dage.
Der opfordres generelt til at man sørger for selv at tage de pauser man har behov for og der er ikke mødepligt til nogle af aktiviteterne, selvom vi selvfølgelig håber at man har lyst til at deltage i mange af dem.
Der bliver i programmet indlagt tid til pauser, hvor der ingen skemalagte aktiviteter finder sted, sådan at der også er tid til ro og restitution selvom man gerne vil deltage i alle aktiviteter.

Hvor mange bliver vi?
Der bliver plads til 28 deltagere i år. Ud over det vil der de forskellige dage være et varierende antal undervisere, foredragsholdere og instruktører afhængigt af programmet.
Efterskolen har en maksimal kapacitet på 85 elever og der bliver derfor rigelig plads til at man kan finde et hjørne med ro eller til at fordybe sig i en samtale med andre.
Der er risiko for at møde en håndværker på skolens grund, da den ene elevgang (som vi ikke skal være i) skal renoveres hen over sommeren. Vi forventer ikke at de kommer til at forstyrre os, da de ikke skal være i de bygninger vi bruger.

Hvor meget fysisk aktivitet er der?
Der er ikke mere fysisk aktivitet end det du selv har lyst til at deltage i! Men der bliver flere tilbud om bevægelse (dans, yoga, fitness) og alle tilbud er tilpasset til den tyk krop og til et niveau, hvor man kan være med selvom man er utrænet. Så vidt det er muligt sigter vi efter at finde tykke instruktører.
Hvis man beslutter sig for at deltage i noget og fortryder undervejs, må man altid forlade aktiviteten uden forklaring eller tage en pause og deltage igen når man er klar. Det vigtigste er at passe på sig selv og have det sjovt, så hvis du ikke har det sjovt, er det okay at springe fra.

Er der mange stejle og smalle trapper?
Nej, det er der ikke. Men der er flere steder hvor man skal op/ned af 2-5 trin for at komme rundt. Og så er der en bred trappe med gelænder til fællessalen på skolen, hvor der formentligt vil blive holdt oplæg og foredrag. Skulle det vise sig at der er nogen som har det svært med trappen, så rykker vi dog arrangementer til stueplan.
Der er ingen steder på skolen som ligger højere end 1. sal eller lavere end almindelig kælder.

Hvordan er toilet- og badeforhold?
Ingen værelser er meget eget toilet og bad. Der er toiletter og baderum på gangene. 
De 2 toiletter i stueetagen er med 2 toiletbåse i hver. De 2 baderum i stueetagen er med 2 brusekabiner i hver. Brusekabinerne er ikke voldsomt store, men de fleste kan nok tage bad der.
I kælderen er der 2 badeværelser med 2 toiletbåse og 2 brusekabiner i hver.
Der er håndvaske og spejle i alle toilet- og baderum.

Hvordan er værelserne
Værelserne er ikke voldsomt  store, og alle værelser er til 2 personer. I år er der desværre ikke mulighed for enkeltværelser.
Hvis du har aftalt med nogen at I skal afsted sammen og gerne vil dele værelse, så giv os endelig besked, så sørger vi for det til fordeling af værelser.
Nogle få værelser kan være med køjesenge, men der er kun beregnet efter at underkøjerne er i brug. 
Sengene er enkeltsenge og står med plads imellem. Der er stol, skrivebord og skab på alle værelser. 
Der er mørklægningsgardiner for alle vinduer, men eftersom de ikke er helt brede nok alle steder kan der stadig komme lys ind og du anbefales at tage en sovemaske med, hvis du er lysfølsom.
Gangen kan være ret lydt og ørepropper er at foretrække, hvis du er følsom overfor lyd når du sover.

… og stolene?
Eftersom det er en efterskole og der generelt ikke er taget højde for at tykke mennesker kan have behov for særlige stole, så må det forventes at der findes både stole med et mere skrøbeligt stel og stole med armlæn. Dog vil der være mulighed for at tage andre stole i brug, der hvor stolene ikke passer til individets krop. Altså er stole ikke et problem, for der er et stort udvalg af forskellige stole og vi forsøger på forhånd at stille forskellige stole i de forskellige rum, men skulle der mangles en stol til dig et sted, så finder vi en stol der passer til dig uden problemer. 

Hvad med maden? Kan jeg f.eks. være med hvis jeg er vegetar?
Forplejning på højskolen bliver 3 daglige hovedmåltider og så skal vi selvfølgelig have kage hver eftermiddag. Morgenmad og frokost bliver kold buffet med diverse morgenmadsprodukter, brød, pålæg og skæregrønt. Aftensmaden er ren vegetarisk undtagen hvis det bliver vejr til at grille, så vil der være kød som supplement.
Hvis man skulle have allergier/være veganer vil vi selvfølgelig tage hensyn til det, men da der ikke er personale i køkkenet, er det begrænset hvor store hensyn der kan tages. Men vi finder ud af det sammen.

Hvordan er programmet?
Programmet er ikke fastsat helt endnu, men kommer til at være en god blanding af oplæg, bevægelse, hygge og leg. Programmet opdateres løbende når de forskellige oplægsholdere er helt på plads og det bliver helt sikkert godt. 
Allerede nu kan vi afsløre at Karin Gonzalez kommer og fortæller om intuitiv spisning og vægtneutral sundhed, Stinna Jenny kommer og laver kropsterapeutisk workshop, Den tykke læge fortæller om at være tyk og sund, Katrine fra SmukYoga kommer og deler sin bevægeglæde med os, Kristine Lyngsø laver bevægelsesworkshop og holde oplæg, Helene Thyrsted kommer og fortæller om sin medvirken i Fat Front-filmen, Frederikke fra Seksualundervisning for voksne holder oplæg om seksualitet og Regina Fjendbo holder danseworkshop og giver normkritiske peptalks inden vi har et friluftsbad helt for os selv. Hold gerne øje med Instagram for løbende opdateringer 

Kan jeg få tilskud fra kommunen?
Der må jeg være dig svar skyldig. Nogle gange kan en sagsbehandler godt henvise til ting uden for kommunalt regi, men som arrangører har vi ikke noget samarbejde med kommuner.
Det vi som arrangører har kunne gøre har været at lave mulighed for afbetaling gennem ViaBill, så betalingen kan fordeles over en længere periode. Selvom de lover rentefri betaling skal du dog være opmærksom på at det kun er i det tilfælde at intet går galt med dine betalinger og det frarådes at man sætter sig i gæld for at have råd til at deltage i tykhøjskole.
Ud over dette er det i marts muligt at købe billet til tykhøjskole i form af et abonnement på 4 delbetalinger. I april kan man gøre det samme, men med 3 delbetalinger. 

Bliver der taget billeder og video?
Der vil blive taget billeder og videoer undervejs, ligesom med slankekurssnak, så er antagelsen at ingen har lyst til at fremgå på billeder og video uden at der er givet samtykke til dette. Dette gælder både for arrangørers billeder og for andre deltagere.
Foto- og videopolitik fremsendes til tilmeldte deltagere sammen med anden information, så man har styr på hvordan det foregår inden vi mødes.

Tilmelding er lukket