Tykterapi

Føler du at din krop er forkert og at du burde gøre noget ved den enten med træning eller ved at spise sundt? Og straffer du nogle gange dig selv med træning og ved at spise mindre end du har lyst til? Måske mister kontrollen og spiser uhæmmede mængder mad? Eller eksploderer du pludselig i vredesudbrud og tudeture, fordi det hele bliver for meget?
 
Synes du det er svært at sætte grænser og sige nej til f.eks. aftaler, du ikke har lyst til?
 
Lever du et liv, hvor du føler at du mangler noget eller at noget ikke er som det burde være?
 
Føler du dig fanget i det der hamsterhjul og bliver sur på din ægtefælle, fordi han formår at holde fri fra det?
 
Eller synes du måske at din mor eller svigermor er alt for meget og blander sig i ting, der ikke er hendes at blande sig i, selvom du elsker hende?
 
Du er slet ikke alene og alle de her ting, er noget der fylder for dig, fordi du ikke kender dine egne grænser og dermed ved hvordan du sætter grænser for dig selv og for andre.
 

Hvorfor vælge tykterapi?

 

“det var lidt som at tage en tung rygsæk af, som jeg ikke vidste jeg gik rundt med”
– Louise om tykterapi

 

Hvad er tykterapi?

Tykterapi er normkritisk terapi, hvor vi med udgangspunkt i de følelser du oplever kigger udad i dine omgivelser for at finde ud af hvor de kommer fra.

Måske har du dårlig samvittighed over ikke at sige fra, men har ikke opdaget at du faktisk siger fra og at din omverden ikke respekterer din måde at sige fra på.

Eller måske betegner du dig selv som pleaser og perfektionist, men du har det ikke godt med de roller og ved ikke hvor de kommer fra, når det ikke er dit eget ønske.

Det kan også være at du har et anstrengt forhold til din krop og ønsker at bedre det, da du efterhånden har erfaret at slankekure kun giver den ønskede effekt i kort tid og at du ikke har det godt med vægttabsforsøg.

Og rigtig mange af de svære følelser vi går rundt med, kan vi ikke føle og snakke os ud ad, fordi vi ikke forstår hvad de kommer af – fordi de slet ikke kommer fra os selv.

Så i tykterapi kigger vi ikke indad på vores følelsesliv, vi kigger udad på det der påvirker vores følelser uden at vi ved det. Det kan være samfundsnormer som tykfobi, sexisme, kønsroller og -idealer og hvordan de ser ud, ikke bare i samfundet, men også i vores nære eller professionelle relationer.

Samfundsnormer som især rammer piger og kvinder hårdt og som ofte er medvirkende årsag til at man bliver en pleaser, som forsøger at gøre andre glade for at holde fællesskabet samlet og ender med at ofre sin egen glæde og livskvalitet for det.

Tykterapi er for dig som …

  • Måske har rodet rundt i de samme følelser i lang tid uden rigtig at komme videre.
  • Gør meget for at gøre andre glade, selvom du ikke selv bliver glad af det.
  • Har dårligt selvværd og gerne vil arbejde med det.
  • Har det svært med din krop og gerne vil lære at holde af den.
  • Har svært ved at sætte grænser og gerne vil blive bedre til det.
  • Måske allerede går i terapi, men som gerne vil have normkritik ind over din proces.
  • Er klar til at tage ansvar for de problemer du har i dit liv, så du kan ændre på de omstændigheder som problemerne opstår i.

Hvad kan du få ud af tykterapi?

Ved at forstå at mange af de problemer du har i dit liv, ikke er nogen du selv skaber, kan du tage ansvar for hvordan du vil forholde dig til dem. Og om du vil forholde dig til dem. Når du forstår hvem der ”ejer et problem” som påvirker dig, kan du give ansvaret for problemet tilbage til den, der kan gøre noget ved det og det kan frigive din dyrebare energi, som du kan bruge på at forholde dig til dine egne problemer.

Hvis dit forhold til din krop f.eks. stammer fra at din mor kommenterer at du er ved at blive tyk, så er det din mors problem og det skal du ikke løse for hende.

Hvis din grænsesætning ikke bliver respekteret, er det den der ikke respekterer dig, som har problemet med grænseoverskridende adfærd og det problem kan du ikke løse for dem. Men du kan finde ud af hvordan du så vil agere i den relation fremover.

Tykterapi fjerner ikke problemerne for dig, men ved at du lærer at placere problemet hvor det hører til, kan du stoppe med at betvivle dig selv og dine handlinger og du kan begynde at forstå at du måske allerede gør meget mere end du er blevet bildt ind. Og når du begynder at forstå det, kan du begynde at finde ud af hvad du skal gøre i stedet.

Hvorfor er det online?

Tykterapi foregår online, fordi du altid skal have en nem udvej, hvis du bliver presset eller synes noget er ubehageligt. Og det har du i form af at du altid kan afbryde forbindelsen. Udveje er i øvrigt et koncept som vi også arbejder med i tykterapi, for når du er opmærksom på hvordan du kan slippe ud af situationer, kan vi gøre ubehagelige situationer mere overskuelige for dig.

Ved at du kender din udvej i pressede situationer, kan du fjerne en stor del af presset fra dig. Det kan medføre at terapi ikke nødvendigvis skal være noget, der giver dig terapitømmermænd dagen efter. Eller at du får mere overskud til at være i situationer, hvor du måske ved at der er stor risiko for at nogen ikke respekterer din grænsesætning.

At lave tykterapi online er også tidsbesparende fordi du ikke skal transportere dig langt for at komme ti mig – vi kan have en session lige der hvor du er, så længe der er mobilforbindelse og strøm på din telefon.

Når tykterapi foregår online, har du også mulighed for fysisk at opholde dig i omgivelser som er trygge for dig og hvor du befinder dig godt. Du skal ikke bekymre dig om møbler som ikke understøtter din krop, om lyde eller lugte som giver dig hovedpine eller ubehag, om der nu er et sted at stille bilen eller cyklen eller om du nu kan finde den rigtige dør.