Samværspolitik for tykhøjskole

Samværspolitik for tykhøjskole

Generelt:

Alle deltagere på Tykhøjskole er voksne mennesker og vi forventer at alle lever op til det ansvar. Selvfølgelig skal vi have det sjovt og lege en masse, men vi forventer at i behandler skole, interiør og hinanden med respekt.

Skulle noget gå i stykker, så informer arrangørerne om det hurtigst muligt. Ved uagtsomhed må det forventes at skadevolder selv dækker omkostninger ved skaderne.

Fællesskab og kommunikation:

Hvis du oplever konflikter med andre deltagere, så kom og bed om hjælp, før det går så galt at der er risiko for at man bliver sure på hinanden. Vi er en stor flok mennesker med erfaringer med at være holdt uden for og vi er desværre ikke selv fritaget fra at risikere at ekskludere andre af den grund. Alle skal have et godt ophold og det er bedre at bede om hjælp til kommunikationen før det går galt. Regina er både uddannet og meget dygtig til at hjælpe med den slags ting.

Behov for mental ventilering:

Regina er tilgængelige til at snakke med dig, hvis du har brug for afløb for dine følelser. Både dem du vurderer som positive, men også dem du har lært, er forkerte. Det er både okay og forventeligt at der kommer følelsesmæssige reaktioner i løbet af opholdet og hvis du ikke føler at fællesskabet kan gribe dig, så står jeg klar i stedet. Det er også selvom du har behov for støtte midt i en aktivitet, som jeg deltager i.

Man er altid velkommen til at gå en tur i køkkenet til en snak med Mor-Lone også. Hun er både god til at lytte og kramme.

Hvis du synes det er svært at henvende dig til os, så må du altid kontakte os på Tykhojskole på instagram, så kan vi enten skrive sammen eller vi kan aftale hvornår vi skal snakke sammen.

Snak om kropshad, slankekure, psykisk sygdom, traumer og andet ”svært”:

Et sted som tykhøjskole kan godt lægge op til at der er plads til at snakke om alle de svær ting – og det skal det også – men husk på at det ikke er sikkert at andre har energi og overskud til at snakke om dine følelser, når du har behov for det. Som udgangspunkt kan det antages at det aldrig er okay at tale om ubehagelige udfordringer og erfaringer uden at have bedt om tydeligt samtykke fra den man gerne vil tale med. Og et udeblivende svar eller tøven kan ikke tolkes som samtykke.

Hvis en person ikke har energi til at snakke med dig om dine tanker, følelser og erfaring, så spørg en anden. Eller find Regina.

Hvis du samtykker til at tale med en anden om svære emner, så vær opmærksom på om du har lyst til at give gode råd eller løse problemer. Vi kan ofte have det svært med at bare lytte til, rumme og anerkende at andre har det svært og derfor vil vi gerne hjælpe med problemerne, men ofte er dette en grænseoverskridende handling. Tillad dig selv at lytte og hvis den du taler med spørger efter konkret erfaring, gode råd eller hjælp, så giv hjælpen der. Dine egne erfaringer kan ikke overføres 1:1 som værende brugbart for alle og hvad der er et godt råd for dig, kan vække gamle traumer i andre.

Værelser:

Eftersom nogle bor 2 på værelse sammen, er vi opmærksomme på at dette kan give udfordringer for jer. I er flere der kan have brug for at trække jer og holde pause, så overvej at aftale med din værelseskammerat at værelset er til ro og pauser. Der er masser af fællesarealer hvor man kan snakke og hygge, så brug dem til det, så din måske trætte og overstimulerede værelseskammerat ikke skal bede om ro fra dig, for at få det.

Overvej om det er en god ide for dig at medbringe sovemaske og ørepropper for at få det meste ud af din søvn. Vores hjerner reagerer på nye omgivelser og lyde, så at skærme sig selv når man sover, er en rigtig god ide, når man skal være sammen med mange nye mennesker et nyt sted.

Behov for pauser:

Du er selv ansvarlig for at tage de pauser du har behov for.

Hvis du ved at du har svært ved selv at tage pauser, så fortæl gerne instruktører og arrangører hvad vi kan være opmærksom på i forhold til at spørge dig om du trænger til pause, så vil vi gøre hvad vi kan for at hjælpe dig.

Deltagelse i aktiviteter:

Der er ikke mødepligt til nogle aktiviteter ud over intro og rengøring.

Alle aktiviteter er tilvalg du kan tage og du er selv ansvarlig for at deltage i de ting, du vil være med i og til at bede om hjælp til at blive afklaret med om du har lyst til at deltage i ting, som du ikke er sikker på.

Før: 

Vær opmærksom på om du føler et pres af andres begejstring for at deltage i en aktivitet. Har du faktisk lyst til at deltage eller er det fordi du bange for at gå glip af noget? Hvis det er det sidste der fylder, skal du være endnu mere bevidst om hvad du vil og om du måske er klar til at forlade en aktivitet midtvejs.

I forhold til pres fra andre, så vær også opmærksom på om dine positive tilråb og heppen kan være medvirkende til at andre gør noget som de ikke har lyst til. Gruppepres kan se ud på mange måder og opmuntring kan også presse folk ud over deres grænser. Spørg meget gerne andre om de har lyst til at blive heppet på. Og bed gerne andre om at heppe på dig, hvis det kan hjælpe dig til at opnå det du gerne vil. Det er lækkert med opbakning og det skal vi dyrke, men der kan være en hårfin grænse mellem hvornår noget er opbakning og pres.

Under:

Det er aldrig for sent at ombestemme sig, så hvis du deltager i en aktivitet og ikke har det rart med det, så er det okay at liste ud af lokalet og ikke være med mere. Men det er din vurdering og dit ansvar at finde ud af hvordan du har det.

Hvis du deltager i en aktivitet og får brug for en pause, men gerne vil deltage mere, så er det altid okay at tage en pause. Du må gerne sætte dig ud til siden og holde pause, forlade lokalet eller sætte dig ned og zone ud der hvor du er. Pauser er dit ansvar og du ved selv hvornår du er klar igen og om du overhovedet bliver det.

Fotografering:

Husk at bede om lov før du tager billeder af andre eller spørge om lov når billedet er taget, hvis det ikke er muligt at spørge først.

Vi antager at det er okay at fotografere folk, men hvis du ikke vil fotograferes, så kom og sig til, for så har vi en dims (hvad det bliver ved jeg ikke endnu) som du kan tage på, så andre kan se at du ikke vil fotograferes.

Camilla (lejrassistent) vil komme til at tage billeder undervejs på opholdet til både instagram og anden brug. Camilla vil bede om lov til at lægge billeder op, som du er på inden de lægges op. Hvis du ikke er okay med at et billede af dig bliver delt, vil vi se om et andet billede kan bruges eller om du kan anonymiseres i en sådan grad at billedet kan lægges op i den form.

Fællesfotografering:

Fredag får vi besøg af fotografer, som vil sørge for at tage både fællesbillede og individuelle billeder. Vi håber selvfølgelig meget at I vil deltage på fællesbillederne og disse billeder er tiltænkt at måtte bruges på sociale medier, til fondsansøgning, i markedsføring o.l. Hvis du ikke ønsker at deltage på et fællesbillede der må bruges til disse ting, så sig til, så laver vi to udgaver.

Efter almindeligt fællesfoto vil der være mulighed for gruppebilleder i undertøj/badetøj. Det kan godt føles som en vild ting at begive sig ud i, og Regina tilbyder alt den støtte og vejledning man skulle have behov for. Igen håber vi på at I har lyst til at deltage, men vi har ingen forventninger om at nogen gør det. Det er 100% et tilvalg og et tilbud.

Ved fotografering under nogle aktiviteter kan det være at vi rykker rundt på deltagere for at kunne tage billeder hvor kun dem der ønsker at være med fremgår. Det vil der blive informeret tydeligt om hvis der sker.

Måltider:

Der serveres morgenmad cirka klokken 8.30, frokost klokken 12.15, eftermiddagsmad (kage!) 16.15 og aftensmad 18.00. (disse tidspunkter bliver muligvis ændret i det endelige program)

Der kan forekomme ændringer, men de vil fremgå af programmet.

Aftensmaden er som udgangspunkt vegetarisk. Morgenmad og frokost vil bestå af forskellige traditionelle valgmulighed indenfor hver genre.

Der vil være eftermiddagssnack i form af kage, frugt eller andet sødt og lækkert.

Mad og snacks ud over det skal man selv stå for.

Der vil blive serveret vand, saft, kage og te til de forskellige måltider. Andre drikkevarer skal man selv stå for.

Regina har lovet at der bliver mindst 1 Pepsi Max (eller anden sodavand) til hver deltager.

Køkken:

Vi er så heldige at vi har fået hjælp i køkkenet af Reginas Mor-Lone og hun har taget sin seje hjælper Alex med. Alex har lidt særlige behov, så hvis han sidder for sig selv med høretelefoner på eller ikke gider snakke med jer, så skal I ikke bekymre jer om det. Han og Lone har styr på det.

I år har vi 4 frivillige i køkkenet sammen med Lone og Alex, som sørger for at assistere med madlavning, stille frem og rydde op og holde styr på at der ser nogenlunde pænt ud på toiletter og baderum.

Rengøring:

Den daglige smårengøring står de frivillige for. Sig til hvis noget er beskidt, da det kan være svært for andre at være bevidste om. 

Toiletterne efterses dagligt, men vær gerne med til at holde dem pæne. Saml papir op fra gulvet, brug toiletbørsten, fjern hår fra risten og de der ting.

På afrejsedagen er der rengøring af værelser. Vi satser på at I ikke sviner noget særligt, så for langt de fleste vil støvsugning, gulvask og tømning af skraldespand være nok. I skal selv gøre rent på det værelse I har boet på.

I samarbejde gør vi fællesarealerne rene inden afrejse om søndagen. Der bliver lavet en plan over hvad der skal gøres.

Alkohol:

Tykhøjskole serverer ikke alkohol.

I må gerne medbringe alkohol og indtage det, men tag hensyn til at andre ikke nødvendigvis har lyst til at deltage eller være i nærheden af alkohol eller berusede mennesker.

Overvej om du mener at alkohol er nødvendigt for at deltage i opholdet eller om du måske ville få lige så meget eller mere ud af at lade alkohol blive væk fra tykhøjskole.

Nøgenhed:

Som udgangspunkt er det helt okay f.eks. at solbade nøgen eller topløs. 

Af hensyn til hinanden forventer vi at man er påklædt til diverse aktiviteter, men hvis det til en aktivitet giver mening af tage tøj af, så aftal det med instruktører og hinanden.

Torsdag i friluftsbad bliver der mulighed for at bade nøgen, hvis man har lyst til det. Det er helt valgfrit om man vil have badetøj på eller være nøgen og man må gerne skifte mellem begge undervejs. Det kan være en meget befriende oplevelse at give sig selv lov til at være nøgen eller at være i nærheden af andre som har det komfortabelt i sin nøgenhed, så giv dig selv lov til at mærke efter hvad du har brug for.

Hvis du ikke selv har lyst til at prøve at bade nøgen, så husk på at andres nøgenhed ikke har noget med dig at gøre. Nøgenhed er ikke seksuelt eller vulgært, det er bare nøgenhed.

Hvis du har det svært med andres nøgenhed, er du velkommen til at tage en snak med Regina om det, men lad være med at kommentere andres nøgenhed foran dem eller andre deltagere.